Als er twee lokale horecaondernemers zijn die een duurzame ‘van visser tot bord’-filosofie uitdragen dan zijn dat ontegensprekelijk Michiel Rabaey en Nathalie Hiele van restaurant STORM. Voor Ostendaise viel hun keuze op scheermessen.
STORM
Hendrik Baelskaai 21
8400 Oostende
België
Dit gerecht kan je proeven op het festival:
Noordzee scheermessen
Door de locatie van STORM pal tegenover de vismijn met de aangemeerde tuigen krijgt je restaurantervaring meteen extra karakter. STORM is dan ook een noordzeevisrestaurant dat drijft op Michiels persoonlijke connecties met de visserij.
Michiel: ‘Het is niet evident om een visser te treffen die scheermessen aanlandt. Ik heb recent nog iemand gevonden die ze opzuigt in de Deltavlakte - in de zone van Knokke tot Zeeuws-Vlaanderen. Dat systeem garandeert een duurzame manier van vissen, want je verbruikt minder brandstof en woelt de bodem niet om.’
‘Aan tafel reageren mensen altijd heel aangenaam verrast wanneer ik scheermessen bij ze introduceer. Mensen hebben ze als schelpdieren vaak al zien liggen op het strand en vinden hun smaak vrij toegankelijk.’
‘Voor Ostendaise maak ik scheermessen klassiek aan in een pannetje met boter, sjalot, look en groene kruiden. En daarnaast voorzie ik bloemkoolcrème, couscous en zeewier. De bedoeling is dat je ons gerecht deelt met je gezelschap. Op die manier kan je ook de gerechten van onze collega’s proeven.’