In zijn gastrobar zweert Sam Vancoppenolle bij lokale producten en een gastvrije setting waar je zonder blozen tot middernacht binnenglipt voor the catch of the day. Speciaal voor Ostendaise verzon Sam een zilte variatie op de bekendste salade.
Gastrobar Sam
Van Iseghemlaan 60
8400 Oostende
België
Dit gerecht kan je proeven op het festival:
Caesar salad met crispy lottewangetjes
Onder de vleugels van Sam is zijn gemoedelijke gastrobar al 13 jaar de thuis van heel wat locals en Oostende-afficionado's. Met biologisch geteeld rundsvlees en onderbeviste vis als charmantste troef op het menu.
Sam: ‘Zo vroeg als ik me kan herinneren stond ik in de keuken. Op mijn vijfde deed ik bijvoorbeeld niets liever dan brood bakken. Aan de hotelschool volgde ik later een opleiding slagerij. Dat ik uiteindelijk in de horeca zou belanden, was dus geen complete verrassing.’
‘Eigenlijk zie ik een restaurant als een herberg; maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, je bent er welkom. Onze gastrobar is de plek waar twee mensen voor het eerst in elkaars ogen verdrinken of waar grote families afspreken omdat ze elkaar al te lang niet meer gezien hebben.’
‘Ostendaise betekent voor mij het startschot van de zomer. Dit jaar brengen we een noordzee-versie van de caesar salade. Lottewangen worden vaak onderschat; bovendien zijn ze absoluut niet prijzig. Na afloop van het festival zal je deze salade nog een zomer lang kunnen proeven in ons restaurant. Afgewerkt met een draai van de pepermolen en versgeraspte limoenzeste ruik je gewoon die tintelfrisse zomer.’